Aktuellt

Bothnia apoteket blir en del av Olo-apotekskedjan

Bothnia apoteket är bland de första som går med i Olo-apotekskedjan. Kedjan erbjuder tjänster som stöder välmående och hälsa med kunden i fokus. De nya apotekstjänsterna är tillgängliga redan i slutet av detta år. Läs mera här »

Influensasäsongen har börjat, kom ihåg att vaccinera dig!

Hör man till riksgrupper lönar det sig att ta influensavaccin. Gratis influensavaccin ges till.

  • Gravida kvinnor
  • Alla som fyllt 65 år
  • Alla barn i åldern 6 månader – 6 år
  • Personer som hör till riskgrupper på grund av sjukdom eller vård: kroniska hjärt-, lung-, lever- och ämnesomsättningssjukdomar (diabetes), njursvikt, sjukdomar som försämrar motståndskraften
  • Behandling som försämrar motståndskraften (t.ex cytostatika, strålbehandling, biologiska läkemedel, kortisonbehandling)
  • Närstående till personer som löper risk att insjukna i allvarlig influensa
  • Värnpliktiga män och kvinnor som tjänstgör frivillligt
  • Social- och hälsovårdspersonal samt personalen inom läkemedelsförsörjningen

Fråga mera av personalen!

Erfarenhet ger visdom

Det sägs att en stigande ålder ger ett lugnare sinnelag och en bättre omdömesförmåga. Ungdomsårens trots, starka åsikter och absoluta självsäkerhet dämpas så småningom i takt med att livserfarenheten och rynkorna ökar. En stigande ålder innebär oundvikligen förändringar; för en del av oss mer, för andra mindre. I detta nummer behandlar vi såväl ansiktets åldrande som männens intimbesvär. Dessutom talar vi om hur man kan upprätthålla sin livskvalitet.

Uppskattningsvis 150 000 finländare lider av s.k. vuxendiabetes utan att de ens vet om det. Obehandlad diabetes är förknippad med allvarliga följdsjukdomar och det är inte alls sällsynt att olika symtom i ögon eller extremiteter avslöjar en bakomliggande diabetes. I detta nummer ges mer information om vilka symtom olika sjukdomar förknippade med diabetes kan ge och om hur man allra bäst kan skydda sig mot dessa.

Årets sista nummer brukar också trafitionellt innehålla tips på gåvor inför stundande helger och besök hos vänner och bekanta. Förhållandet mellan pris och kvalitet är ju verkligen utmärkt på apotekskosmetik, så varför inte satsa på något iden vägen? I våra hyllor finns ett gott urval av presentförpackningar och just nu även förmånliga erbjudanden!

Läs artikeln:
https://en.calameo.com/read/0055296859d4014aab6d3

Halsbränna eller hjärtbesvär?

Ofta beror besvären på en refluxsjukdom.

Halsbränna känns som obehag, smärta eller en brännande känsla bakom bröstbenet. Det kan vara symptom på besvär i övre delen av magen eller bero på felaktiga mat- och dryckesvanor.

Det finns många orsaker till halsbränna. En av de vanligaste är refluxsjukdom, där maginnehållet upprepade gånger stiger upp i matstrupen. Ibland kan en känsla av tryck bakom bröstbenet också vara ett tecken på något mera allvarligt.

Egenvård från apoteket mot refluxsjukdom.

Rökning, övervikt och felaktiga matvanor ökar risken för refluxsjukdom. Halsbränna på natten kan lindras med att höja sängens huvudända. Halsbränna kan förorsakas av riklig mat, fet eller stekt mat, kaffe, te eller andra koffeinhaltiga drycker, alkohol. sura safter, choklad och tobak. Är det inte tillräckligt med att undvika riskfaktorerna, lönar det sig att fråga hjälp av oss på apoteket. Det lönar sig att fråga råd av apotekspersonalen då du skall välja egenvårdsmediciner.

När skall man kontakta läkare?

Om tillfälliga besvär inte lindras med egenvård eller om besvären återkommer efter att man slutat ta medicinen, är det bäst att låta läkaren kontrollera läget. Uppsök läkare genast om du får blodiga uppkastningar, blod i avföringen, sväljsvårigheter, oavsiktlig viktminskning eller om du är över 50 år och får symptom för första gången. Symptom på kranskärlssjukdom kan t.ex. kännas som halsbränna. Kranskärlssjukdom ger vanligtvis symptom vid motion eller annan ansträngning. Halsbränna brukar däremot besvära vid vila efter maten eller på natten.

 

För din hälsa -tidningen

Den nya För din hälsa -tidningen har utkommit. Hämta din egen från apoteket Bothnia. Du kan också läsa tidningen härifrån »

 

Kvalitetscertifikat

Som ett bevis på Apoteket Bothnia goda kvalitet fick vi i december 2008 ISO 9001 kvalitetscertifikat. Certifieringen omfattar hela apotekets verksamhet som t.ex. betjäning av receptkunder, egenvårdskunder samt dosdispenseringskunder. Kvalitetssystemet upprätthålls och kontrolleras årligen genom extern auditering.

Bli Bothnia-plus kund

Är du redan vår stamkund? Om inte går du miste om många goda förmåner. Gå med idag!  Det kostar inget att vara Bothnias pluskund och du får t.ex. dina recept gratis förnyade, dina mediciner hemkörda, information om nya erbjudanden på apoteket samt extra hjälp av vår tjänstvilliga personal.

Det går enkelt och är helt gratis att ansluta sig genom att fylla i den här blanketten.

24/7 apotek på nätet

Apoteket Bothnia finns nära dej hela tiden och överallt. Du hittar vårt nätapotek på adressen www.familjeapoteket.fi. Nätapoteket är öppet varje dag dygnet runt. Din beställning kommer hem till dig utan bekymmer. Gå in på nätapoteket och kolla in det nya sättet att utföra apoteksärenden.