Ajankohtaista

Allergikon muistilista

1. Reseptin voimassaolo
Tarkista reseptin voimassaolo ja varmista, että lääkekaapista löytyvät allergiatuotteet eivät ole vanhentuneita.

2. Nenäsumute
Aloita hoito kortikosteroidia sisältävällä nenäsumutteella jo hiukan ennen oireiden puhkeamista. Paikallisesti nenään annosteltavia valmisteita voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

3. Vaihtoehtoinen nenäsumute
Lääkettä sisältämätön, suojaava nenäsuihke muodostaa suojaavan kalvon nenän limakalvolle. Tätä suihketta voivat käyttää myös raskaana olevat ja imettävät äidit sekä yli 12-vuotiaat lapset.

4. Antihistamiinia eri muodoissa
Muita itsehoitovalmisteita ovat antihistamiini- ja natriumkromoglikaattinenäsuihkeet sekä suun kautta otettavat antihistamiinitabletit, joiden valikoima on laaja.

5. Silmätipat
Allergisten silmäoireiden itsehoitoon suositellaan antihistamiinia tai natriumkromoglikaattia sisältäviä silmätippoja. Kromoglikaattitippoja voi käyttää myös yli 4-vuotiaiden lasten allergisiin silmäoireisiin. Jos pelkät tipat eivät riitä, voit lisäksi ottaa antihistamiinia suun kautta. Antihistamiinit kuivattavat usein myös silmiä ja silloin voivat apua tarjota kosteuttavat silmätipat tai –suihke.

6. Siitepölytiedotus
Siitepölytilannetta on helppo seurata Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta tai Facebookista.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, www.käypähoito.fi

Usein oireiden taustalta löytyy refluksitauti.

Närästystä vai sydänoireita?
Närästys tuntuu epämiellyttävänä tunteena, kipuna tai poltteena rintalastan takana. Se voi olla oire ylävatsavaivasta tai vääristä ruoka- ja juomatottumuksista.

Närästyksen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Yksi tavallisimmista on refluksitauti, jossa mahansisältöä nousee toistuvasti ruokatorveen. Joskus rintalastassa tuntuva paine voi myös olla viesti vakavammasta.

Apteekista apua närästyksen itsehoitoon
Närästykselle altistavat tupakointi, ylipaino ja väärä ruokavalio. Yöllä vatsan korvennusta voi hillitä kohottamalla sängynpäätyä. Närästystä aiheuttaa runsas ateria, rasvainen tai käristetty ruoka, kahvi, tee ja muut kofeiinipitoiset juomat, alkoholi, happamat mehut ja suklaa sekä tupakka. Jos altistavien tekijöiden välttäminen ei riitä, kannattaa kysyä apua meiltä apteekista. Itsehoitolääkkeen valinta kannattaa tehdä apteekkilaisen avustuksella.

Milloin lääkäriin?
Jos satunnaiset närästysoireet eivät itsehoidolla parane tai ne uusiutuvat lääkkeiden lopettamisen jälkeen, tilanne kannattaa tarkistuttaa lääkärillä. Lääkäriin on syytä mennä heti, jos ilmenee verioksentelua, veriulostetta, nielemisvaikeuksia tai selittämätöntä laihtumista tai jos yli 50-vuotiaalla on närästysoireita ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi sepelvaltimotaudin oireet voivat tuntua närästykseltä. Sepelvaltimotauti oireilee tyypillisesti liikunnan tai muun rasituksen aikana. Närästys puolestaan vaivaa yleensä levossa ruokailun jälkeen tai öisin.

Uusi Terveydeksi! -lehti

Uusi Terveydeksi! -lehti on ilmestynyt. Hae omasi Bothnia apteekista. Voit lukea Terveydeksi! -lehden myös tästä »

Laatusertifikaatti

Bothnia-apteekin laadun takeena toimii joulukuussa 2008 myönnetty ISO 9001 laatusertifikaatti. Sertifiointiin sisältyy apteekin koko toiminta sisältäen mm. reseptiasiakkaan, itsehoitoasiakkaan, verkkoasiakkaan, sekä annosjakeluasiakkaan kokonaisvaltaisen palvelun. Laatujärjestelmä ylläpidetään ja tarkastetaan ulkoisiin auditoinnin kerran vuodessa.

Liity Bothnia-plus asiakkaaksi

Oletko jo liittynyt kanta-asiakkaaksemme? Jos et, sinulta jää välistä huomattavia etuja ja säästöjä. Liityt vaivattomasti ja maksutta Bothnia-plus asiakkaaksi täyttämällä tämän lomakkeen. Kanta-asiakkuus ei maksa sinulle mitään ja saat esimerkiksi reseptilääkkeiden uusimisen maksutta, lääkkeillesi kotiinkuljetuksen, tietoja uusista tarjouksistamme ensimmäisenä sekä hyvinvoinnistasi huolehtivan Bothnia apteekin henkilökunnan erityishuomion.

Liity siis tästä tänään, nautit saamistasi eduista jo huomenna.

24/7 apteekki verkossa

Bothnia-apteekki on sinun ulottuvillasi olitpa missä hyvänsä. Löydät nettiapteekkimme osoitteesta www.perheapteekit.fi. Nettiapteekki on avoinna joka päivä, kaikkina kellonaikoina. Tilaamasi tuotteet toimitetaan sinulle kotiin kannettuina, helposti ja vaivattomasti. Käy siis heti tutustumassa uuteen tapaan asioida apteekissa.